Suny

Sıkça Sorulan Sorular

1) Öğrenci vizesi için hangi vize türüne başvurmalıyım?
Öğrenci vizesi F-1 vize türüdür.

2) Amerika vize randevusu nasıl alınır?
1. Öncelikle DS-160 formunu tamamlayınız ( https://ceac.state.gov/genniv/) .
2. Formu tamamladıktan sonra www.usvisa-info.com adresine giriniz.
3. Sağ üst köşede bulunan ‘Hesap Oluştur’a tıklayınız. Başvuru sahibinin pasaport numarasını, doğum tarihini ve uyruğunu girerek bir hesap oluşturunuz.
4. Vize bilgilerini inceleyip seyahat amacınıza göre bir vize türü seçiniz.
5. Başvuru sahibinin kimlik bilgilerini giriniz.
6. Pasaportun teslim edileceği PTT şubesini seçiniz.
7. MRV (vize başvuru ücreti) ödeme yöntemini seçiniz. (Kredi kartı ile yani nakit ödeme kısmını tercih ederseniz hemen randevu alabilirsiniz. Eğer banka ödemesini tercih ederseniz, ancak bir gün sonra randevu alabilirsiniz.)
8. Randevu tarih ve saatini seçiniz.
9. Randevu tarih ve saatini onaylayınız.
10. Lütfen randevunuza gitmeden önce vize mülakatınız için yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri inceleyiniz.

3) Ds-160 formu doldururken nelere dikkat etmeliyim?
1. Öncelikle 5x5 biometrik fotoğrafınızın bilgisayarda taranmış halini bulundurduğunuza emin olun. Fotoğraf kurallarına buradan bakabilirsiniz: https://tr.usembassy.gov/tr/visas-tr/immigrant-visas-tr/gocmen-vize-fotograf-ozellikleri/  (Vize görüşmesine giderken de yanınızda fotoğrafınızı bulundurun.)
2. Formu doldurmaya başlarken vize görüşmesine gideceğiniz şehri seçin.
3. ‘AA’ ile başlayan barkod numaranızı mutlaka bir kenara not edin, bir aksilikten ötürü sayfa kapanırsa bilgilerinize bu kod ile tekrardan ulaşabilirsiniz.
4. Diğer sayfaya geçmeden önce mutlaka tamamladığınız sayfayı kaydedin ve sonraki sayfaya geçin.
5. Formu İngilizce karakterler kullanarak doldurun ve herhangi bir noktalama işareti kullanmayın.
6. Telefon numaralarını aşağıdaki gibi girin;
For Turkey:  90-312-295-6234  For the U.S.:  1-212-555-5555
7. Her soruyu cevaplayın ve doğru bilgiler paylaşın. Eğer size uymayan bir soru varsa ‘ NA’ yazabilirsiniz ya da ‘Does not Apply’ seçeneğini seçebilirsiniz.
8. Formu tamamladıktan sonra ‘submit’ edin ve mümkünse hemen onay sayfasının çıktısını alın. Eğer çıktı alabileceğiniz bir yer yok ise, onay sayfasını kendinize mail olarak iletin.

4) Vize ücreti ne kadardır?
Vize ücreti genel başvuru 160 dolardır. Ancak öğrencilerin SEVIS ücretini de ödemeleri gerekmektedir. SEVIS ücreti 350 dolardır. Ödemeyi www.fmjfee.com adresinden vize randevu gününüze en az 3 gün kalana kadar yapabilirsiniz.

5) ABD vizesine başvurmak için pasaportumun geçerlilik süresi ne kadar olmalıdır?
Pasaport, ülkeye özel anlaşmaların istisna sağlaması durumu haricinde, başvuru sahibinin Amerika Birleşik Devletleri'nde kalmayı amaçladığı kalış süresinden en az 6 ay daha uzun süre geçerli olmalıdır. İstisnalar için, https://www.cbp.gov/document/bulletins/six-month-club-update adresindeki belgeyi inceleyin. Daha fazla bilgi için, https://travel.state.gov/content/visas/en.html adresini de ziyaret edebilirsiniz.

6) Vize randevu günümü sonradan değiştirebilir miyim?
Bir randevuyu, sadece gelecek bir tarihte ise başka bir tarihe alabilir veya iptal edebilirsiniz. Bir randevuyu iptal etmek veya başka bir tarihe almak için sisteme giriş yapıp "Devam"a tıklayın, ardından "Randevuyu İptal Et" veya "Randevu Tarihini Değiştir" seçeneğini seçip verilen talimatları izleyin.

7) Acil vize randevu talebinde bulunabilir miyim?
Ancak normal vize başvuru sürecini tamamlayıp, bir randevu aldıktan sonra hızlandırılmış bir randevu talebinde bulunabilirsiniz. Randevuyu aldıktan sonra hesabınıza giriş yapın, "Devam"a tıklayıp "Hızlandırma Talep Et" seçeneğini seçin ve talimatları izleyin. Hızlandırılmış Randevular sadece Konsolosluk Bölümü'nün takdirine göre verilebilir. Hızlandırılmış randevu için dikkate alınabilecek koşullar şunlardır:
• Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir yakının ölümü, ciddi hastalığı veya hayati tehlikesi olan bir kaza geçirmesi.
• Başvuru sahibi veya rüştüne ermemiş çocuğunun acil tıbbi tedavisi.
• I-20 veya DS-2019 başlangıç tarihi, ilk müsait vize randevusu tarihinden daha önce olan, bir öğrenci veya değişim ziyaretçisi (F/M/J) vizesi başvuru sahibi.
• İlk müsait vize randevusundan sonraki 10 gün içinde beklenmedik acil iş amaçlı Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etme gerekliliği.
• İlk müsait vize randevusundan sonraki 10 gün içinde kültürel, politik, ekonomik, gazetecilikle veya sporla ilgili büyük öneme sahip beklenmedik bir ziyaret.

8) Vize için başvuracağım yer olarak bir ABD Konsolosluk Bölümünü seçersem, ama sonrasında başka bir şehirdeki ABD Konsolosluk Bölümünden bir mülakat randevusu alırsam online DS-160 formuma ne olur?
Bu özel durumla ilgili bilgi almak için, lütfen https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/forms/ds-160-online-nonimmigrant-visa-application/ds-160-faqs.html adresindeki DS-160 Sıkça Sorulan Sorular kısmını ziyaret edin. Ayrıca böyle bir değişiklikte bulunacaksanız bizi bilgilendiriniz.

9) Başvuru sonrası işlemlerim ne kadar sürer?
Bu başvurunuzun durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak her şey yolunda ise ve sizden ekstra evrak istenmemiş ya da ‘idari işlem’e takılmadıysanız ortalama 3 iş günü içerisinde pasaportunuz size gönderilir.

10) ‘İdari İşlem’ nedir?
Bazı vize başvuruları daha fazla idari işlem gerektirir, bu da vize başvurusu sahibinin bir konsolosluk görevlisi tarafından mülakatının yapılmasından sonra ilave zaman alır. Bu gereklilik, başvuru sahiplerine konsolosluk görevlisinin mülakatı sırasında bildirilir. Mülakata girdikten sonra, vize başvurunuzun durumunu https://ceac.state.gov/CEAC adresinden takip edebilir veya varsa, mülakatta size verilen yerel talimatları izleyebilirsiniz. Her başvurunun durumu farklı olduğundan ötürü idari işlemlerin sonuçlanması süresi değişiklik göstermektedir. Bu süreç içerisinde beklemekten ve süreci takip etmekten başka yapılacak bir şey bulunmamaktadır.

11) Vize görüşmesine giderken yanımda hangi evrakları götürmem gerekir?
F-1 yani öğrenci vizesine başvuran kişiler aşağıdaki evrakları hazırlayabilirler;

• Ds-160 formu
• SEVIS ödendi belgesi
• Biometrik fotoğraf
• Amerika’dan gelen okul kabul belgesi
• I-20 belgesi
• Transkript
• Üniversite eğitimine gidiyorsa İngilizce yeterlilik belgesi

Bu evrakların haricinde eğitim alacağınız dönem içerisinde sizi maddi olarak destekleyecek kişinin maddi durum gösterir evraklarını hazırlamanız ve yanınızda bulundurmanız tavsiye edilir. Ayrıca Türkiye’ye döneceğinize dair ikna edici evraklar da hazırlamanızı tavsiye ederiz.

12) Vize başvurum reddedildi ne yapmam gerekir?
Vize başvurusu reddedilen öğrenciler yeniden vizeye başvurma hakkına sahiptir. Yeni başvurunuzda tekrardan Ds-160 formu doldurmalı ve yeniden vize ücretini ($160) ödeyerek randevu almanız gerekir. Görüşme esnasında kendinizi doğru ve iyi ifade ettiğinize emin olun ve varsa eksik evraklarınızı tamamlayın.

Referans: https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv/information/faqs#ds160_help 

Mevcut Öğrenciler